1. Chleb bezglutenowy Aztec – Opinie – Cena – Zamienniki – Ulotka – Skład

Chleb bezglutenowy Aztec

Ignorancja glutenu to grupa zaburzonego wchłaniania wywołany genetycznie uwarunkowaną, nieprawidłową odpowiedzią immunologiczną na gluten zawarty w pożywieniu. Typowym powodem nietolerancji glutenu są problemy trawienne po zjedzeniu produktu zawierającego gluten. Czy zatem osoby z nietolerancją skazane są na odmawianie z ulubionych pokarmów Niekoniecznie?. Można wyszukać na rynku gotowe zamienniki, a nawet mieszanki do wypieków, by delektować się smakiem pieczywa. Wiele osób nie wyobraża sobie regularnego życia bez chleba w diecie.

Dziś chcę pokazać Ci właśnie taką mieszankę do wypieku pieczywa bezglutenowego.

Bochenek Aztec to pieczywo bez zawartości soi, laktozy, składników poddanych promieniowaniu jonizującemu, oleju palmowego, wolny od alergenów. Nie posiada barwników, aromatów i konserwantów. Głównym składnikiem pieczywa Aztec jest mąka nopal Mexico – pełnowartościowa mąka z opuncji figowej.

Skład chleba bezglutenowego Aztec:

skrobia ziemniaczana
skrobia modyfikowana z tapioki
mielone ziarna słonecznika łuskanego
mąka z opuncji figowej nopal
dekstroza
sól
guma guar (zagęszczacz)
lecytyna słonecznikowa (emulgator)
mielony kminek
kwas askorbinowy (polepszacz)
kwas cytrynowy (regulator kwasowości)

Chleb Aztec nie zawiera zbóż zawierających gluten (pszenicy, jęczmienia, żyta, orkiszu i kamutu), oraz pochodzących od nich produktów. Nie posiada też orzechów, jaj, skorupiaków, ryb oraz pochodzących od nich produktów. Jest całkowicie pewny dla osósb z celiaką i nietolerancją na gluten.

Sposób przygotowania chleba Aztec:

Mieszanka do wypieku pieczywa Aztec to 500g proszek, który należy lekko wymieszać przed otwarciem opakowania.Następnie zawartość wysypujemy do żaroodpornego naczynia, dodajemy 5 g suchych drożdży, 340 ml letniej wody, mieszamy całość ok. 10 minut używając rąk lub miksera na wolnych obrotach, aż do powstania jednolitej masy. Wszystko wstawiamy do rozgrzanego do 35 – 40 stopni piekarnika i pozwalamy mieszance rosnąć w tych warunkach przez 20 minut. Następnie wyjmujemy mieszankę, delikatnie mieszamy oraz formujemy z niej bułeczki, lub wlewamy do foremki na chleb. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 60 minut, a po odstaniu pieczemy w 200 stopniach w piekarniku przez godzinę. Po tym czasie nasz chleb jest gotowy.
Chlebek wychodzi chrupiący i pyszny. Jest łatwy w przygotowaniu i sprawdzony dla osób z nietolerancją glutenu. Jeśli raz go upieczesz, to gwarantuję, że będziesz do niego wracać.

Chleb Aztec opinie:

” Najtrudniej było mi zrezygnować z pieczywa. Wszędzie słyszałem, że nie mogę, bo skrobia to mój wróg przy nietolerancji na gluten. Jakież było moje zdziwienie, gdy żona do kolacji podała mi kromkę chleba. Pysznego chleba! Dowiedziałem się, że specjalnie go dla mnie upiekła ze specjalnej bezglutenowej mieszanki. Zjadłem ze smakiem, a żonę chwaliłem po wszystkich znajomych!”
Jan 49 lat

„Odważyłam się zmierzyć się upieczeniem własnego bezglutenowego chleba, wybierając mieszankę Aztec. Nie dość, że wszystko poszło mi sprawnie oraz błyskawicznie, to smak chleba zadowolił wszystkich domowników. Polecam gorąco!”
Anna 37 lat

Add a Comment