Sierpień 21, 2017 zdrowie-kondycja-uroda

Acerola to amazońska jagoda, która jest bardzo podobna do acai, ale z jakiegoś powodu nie ma takiej samej popularności. Może to być mocniejszy przeciwutleniacz, ma wysoką dużą zawartość fenolową i jest jednym z najsilniejszych źródeł witaminy C na naszej planecie.

Młoda acerola może mieć prawie 8% witaminy C, która jest prawie 40 razy większa niż w przypadku pomarańczy.
Wybrane związki fenolowe będące w aceroli obejmują proantocyjanidynę, galusan epigallokatechiny i epicynę. Związki te są podobne do związków obecnych w innych fioletowych produktach spożywczych, jagodach i zielonej herbacie, z których wszystkie wykazują wyjątkowe właściwości lecznicze.
Korzyści zdrowotne Aceroli

Wspomaganie leczenia cukrzycy:

Ostatnie badania wykazały, że przeciwutleniacze będące w owocach aceroli mogą rzeczywiście pomóc opóźnić uwalnianie glukozy do krwiobiegu. To usystematyzowanie insuliny i glukozy jest kluczowym środkiem przeciwdziałania skokom i spadkom cukru, które mogą być niebezpieczne (a nawet śmiertelne) u osób chorych na cukrzycę. Acerola jest pomocna nie tylko w zapobieganiu wystąpieniu choroby, ale także reguluje poziom cukru we krwi u zdrowych osób.

Przeciwdziałanie rakowi:

Owoce Aceroli posiadają różnorodne składniki przeciwutleniaczy, w tym karotenoidy i bioflawonoidy, które neutralizują działanie wolnych rodników w mechanizmie ludzkim. Wolne rodniki są niebezpiecznymi produktami ubocznymi metabolizmu komórkowego, które powodują, że zdrowe komórki poddane są groźnym przemianom w komórkach rakowych a także zaostrzają inne groźne choroby. Jeśli chodzi o przeciwutleniacze acerola cherry, powiązano je ze spowalnianiem rozprzestrzeniania się raka płuca u osób cierpiących na tę bardzo częstą formę choroby.

Właściwości przeciwdziałające prędkiemu starzeniu:

Duży poziom przeciwutleniaczy zawartych w owocach acerola jest nie tylko znakomity do spowolnienia rozprzestrzeniania się raka, ale również do ogólnie oczyszczenia ciała z groźnych toksyn i substancji, które powodują jego choroby. Karotenoidy w aceroli pomagają chronić zdrowie oczu i polepszają kondycję skóry, podczas gdy bioflawonoidy przyczyniają się do zwiększenia funkcji poznawczych i przeciwdziałają powstawaniu się innych chorób związanych z wiekiem.

System odpornościowy:

Owoce Acerola mają jedną z najwyższych zawartości witaminy C, na którą składa się tylko camu camu ( owoce z bogatym źródłem makro- i mikroskładników odżywczych). Dla osób, które chcą wzmocnić swój system odpornościowy, owoce aceroli w cotygodniowej pozwolą odczuć znaczną poprawę. Witamina C pobudza produkcję białych krwinek, które są główną linią obrony przed ciałami obcych i patogenami. Ponad to, witamina C jest kluczowym składnikiem kolagenu, co oznacza, że mechanizm ludzki może szybciej się leczyć i regenerować komórki, naczynia krwionośne, narządy i tkanki przed chorobami lub uszkodzeniami.

Metaboliczne problemy:

Aby utrzymać organizm na dobrym poziomie, powinno się kontrolować metabolizm. Jedną z kluczowych grup witamin, do których należy to jest rodzina witaminy B. Te witaminy, w tym niacyna, ryboflawina i kwas foliowy pomagają regulować procesy hormonalne i metaboliczne, aby zapewnić poprawne funkcjonowanie mechanizmu człowieka.

Zdrowe serce:

Jako bogate źródło potasu, tak jak wiele soczystych owoców, również acerola może również wpłynąć korzystnie na zdrowe serce. Potas jest lekiem rozszerzającym naczynia, pomaga złagodzić obciążenie układu sercowo-naczyniowego, rozszerzając naczynia krwionośne i pomnażając przepływ krwi, zmniejszając ciśnienie krwi. Może to zmniejszyć ryzyko pojawienia miażdżycy tętnic, co również zapobiega zawałom serca i udarom mózgu. Bogata różnorodność przeciwutleniaczy pomaga utrzymać układ sercowo-naczyniowy bez zbyt dużej ilości cholesterolu i wolnych rodników powodujących stres oksydacyjny.

Trawienie:

Chociaż owoce aceroli nie mają tak wielkiej ilości włókna jak dożo innych owoców, to nadal są znaczące i z powodzeniem, mogą pomóc zwiększyć uzdrowić układ trawienny. Błonnik spożywczy powoduje gładkie transportowanie pokarmu przez {układ|przewód| pokarmowy, który zmniejsza zaparcia, wzdęcie, biegunkę, skurcze i poważniejsze problemy, takie jak wrzody żołądka. Ponadto błonnik pokarmowy pomaga nawet wyczyścić szkodliwy cholesterol z serca.

Na rynku zakupić można tabletki zawierające wyciąg z owoców Acerolii. Najczęściej proponowane jest przyjmowanie 1 tabletki dziennie, popijając szklanką wody. Kapsułkę należy przyjmować podczas lub po jedzeniu. Jeżeli organizm jest wycieńczony wolno jest zwiększyć dawkę do trzech pastylek w ciągu dnia. Kapsułki dostępne są w {opakowaniach od 30 do 120 kapsułek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *